De JVO academie organiseert op 12 juni van 19.30 tot 21.30 in het Venduehuis der Notarissen,

Nobelstraat 5, 2513 BC te ’s Gravenhage
een lezing over de positie van: President TRUMP in de WERELD

  • De lezing wordt dan uitgesproken door WILLEM POST USA expert en TRUMP DESKUNDIGE en medewerker van het Instituut Clingendael.
  •  De deelnemers kunnen zich aanmelden per e-mail naar: info@pklc.com of via het formulier onder op deze pagina.
  •  De deelnemers kunnen een vrijwillige bijdrage geven bij de ingang koffie wordt geschonken bij binnenkomst.
  •  In de lezing van Willem Post zal worden ingegaan over de geopolitieke gevolgen van de meeting tussen TRUMP en Kim Il Yong in Singapore.
  •  Indien er een aansluiting kan komen bij het verminderen van de kernwapens in de wereld zoals uitgesproken door de VN dan wordt het inderdaad een historisch overleg tussen beide Presidenten.

Willem Post is Amerikadeskundige bij Instituut Clingendael.

In rimpelloze tijden zonder echte ‘twistthema’s’ is het gemakkelijk om voortdurend van een hechte band te spreken. Onder de serieuze, welhaast calvinistische Amerikaanse president Obama konden wij ons collectief herkennen in diens doctrine, die wel ‘Diplomacy First’ is genoemd. Net als bij ons waren de reflexen van Washington steevast multilateraal en gericht op het stapje voor stapje smeden van brede coalities, zoals in de strijd tegen Islamitische Staat. Die Obama noemden wij ook wel liefkozend ‘een Europeaan’. Maar onder president Trump staat onze wereld op z’n kop. Vanuit Nederland met zijn ‘gewone’ politieke leiders als Lubbers, Balkenende en Rutte zien wij in het grote Amerika een Zonnekoning die zijn ministers en top-adviseurs als lakeien behandelt en hen naar believen ontslaat. Amerika is steeds meer een presidentiële democratie. De scheiding der machten is er nog wel, maar de president is steeds dominanter.

De afgelopen veertien maanden hebben we regelmatig gezien dat Trump hoog inzet om vervolgens meer gematigdheid en dus een zekere flexibiliteit te tonen. Juist nu hardliners aan invloed winnen, is het nog meer zaak te zoeken naar wat Europese landen en de Verenigde Staten gemeen hebben bij belangrijke kwesties. Geschokte reacties en zelfs woede-aanvallen van onze politici en commentatoren zijn wellicht goed voor het eigen gemoed, maar ondermijnen onze effectiviteit. Het is veel verstandiger om te proberen de psyche van de Amerikaanse president te doorgronden en daar zakelijk naar te handelen. De positie van TRUMP en zijn macht zouden kunnen toenemen door deze mogelijke deal die door zijn voorganger Obama onmogelijk leek. Het hosten van de historische ontmoeting tussen Trump en Kim vertegenwoordigt een diplomatieke coup voor Singapore, dat bijna 5.000 kilometer (3.000 mijl) ten zuiden van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang ligt. De locatie biedt uitstekende beveiliging, een track record van het samenstellen van internationale topbijeenkomsten en langdurige banden met Noord-Korea. Trump wil de Noord-Koreaanse dictator ervan overtuigen het nucleaire arsenaal van zijn land op te geven in ruil voor verlichting van Amerikaanse economische sancties. Hij heeft beloofd dat Amerikaanse investeringen in het onderontwikkelde land zouden volgen. De campagne van de VS om Noord-Korea economisch te isoleren zal doorgaan, zelfs als voorbereidingen voor de topvoortgang, zei Sanders maandag, eraan toevoegend dat er geen verandering is opgetreden in wat Trump heeft beschreven als een “maximale druk” -campagne op Noord-Korea.

  • Graag treedt Willem Post met het publiek in gesprek na zijn lezing om deze nieuwe situatie te duiden die op dezelfde dag plaats vindt en heeft gevonden.
    Willem Post is Amerikadeskundige bij Instituut Clingendael.

Aanmelden voor de Trumplezing: